Din conversatiile purtate de-a lungul timpului cu tinerii ce alesesera sa-si uneasca destinele, am înteles ca - fiind pentru prima oara în situatia data - au o multime de întrebari si nedumeriri. Acest dialog cu viitorii miri se doreste a lamuri câteva din cele mai reprezentative aspecte legate de reusita unei colaborari exemplare, a carei finalitate vor fi însasi fotografiile realizate la nunta dumneavoastra.

Întrebare: La ce trebuie sa fim atenti când cautam un fotograf de nunti?
Raspuns: Întrebarea, pe cât pare de simpla, pe atât este de complexa. De buna seama, trebuie sa va intereseze, în primul rând, imaginile si albumele de prezentare. Nu va lasati pacaliti de fotograful care reuseste sa fie convingator doar prin atitudinea ferma si/sau insistenta. De asemenea, nu va uitati la îmbracamintea, parul sau dintii acestuia. Daca e mai scund de statura - cum ar fi, bunaoara, cazul meu - si poate nu cel mai chipes la înfatisare, tineti cont ca, la urma urmei, fotografiile dumneavoastra trebuie sa fie deosebite, nu aspectul "comerciantului".

Întrebare: Am tinut minte o expresie pe care ati accentuat-o în timpul conversatiei, expresie care m-a surprins la început. Spuneati despre un "echilibru emotional". Ce vrea sa reprezinte?
Raspuns: Tineti cont, dragii mei, ca voi, ca viitori miri, dimpreuna cu fotograful si videograful, trebuie sa alcatuiti împreuna o echipa unitara; o echipa bazata - înainte de toate - pe încredere reciproca, pe respect si consideratie, pe colaborare si sinceritate. Aceste ingrediente vor contribui, în final, la acel echilibru emotional care va rasplati alegerea voastra printr-o serie de imagini convingatoare din punct de vedere estetic, dar mai ales emotional.

Întrebare: În ce locatii urmeaza sa ne duceti pentru fotografiile artistice?
Raspuns: Am sa va spun, mai întâi, ca atentia privitorului se doreste a fi atrasa, în primul rând, de portretele voastre, de sinceritatea emotiilor si a gesturilor dezinvolte, firesti. N-o sa fiti prea încântati si n-o sa vi se para prea drept când, oferind spre contemplare albumul de nunta, veti auzi, mai degraba, expresii de genul: "Ce frumoasa e camera de hotel unde v-ati pozat..." sau "Sunt superbe florile din fundal..." sau "E foarte tare ca v-ati facut poze lânga fântâna aia arteziana", toate astea în loc de: "Vai, cât de luminoasa si de fericita esti aici..." sau "Si eu am plâns când m-au îmbratisat parintii..." sau "Ce faina-i asta. Cât de dragastos se uita mirele la tine..." etc.

Întrebare: O vecina mi-a spus ca as putea gasi fotografi mult mai ieftini pe piata.
Raspuns: E-adevarat. De când cu era digitala, pozarii de nunti s-au raspândit mai abitir decât ciupercile dupa ploaie. Pretutindeni se aud expresii de genul: "Vecinul de palier si-a cumparat un aparat foto misto de tot, cu nici nu stiu câti megapixeli, si scoate niste poze incredibil de clare..." sau "Verisoara mea de la tara, care a facut nunta anul trecut, a avut un tip care si filma si fotografia..." sau "Uite, îti spun eu cum sa faci. Baiatul meu, care acum e clasa a unsprezecea, a primit de majorat o camera digitala si, de curând, si-a facut un blog dedicat: Nitulescu Photography. Fiindca tot ne-ai invitat, o sa-ti facem dar de nunta pozele facute de el si te-ai scapat de grija fotografului..." etc. Va conjur sa nu plecati urechile la sfaturile (mai mult sau mai putin binevoitoare) ale cunoscutilor. Fotografiile si, respectiv, filmarea sunt singurele marturii "pipaibile cu mâna" ale nuntii dumneavoastra. Se cuvine, asadar, sa luati o hotarâre proprie, fiindca în cazurile prezentate mai sus, e inutil sa va razvratiti ori sa va exprimati parerile de rau pentru decizia pripita ori alegerea gresita. Sa fii fotograf de nunti, nu e tocmai atât de usor precum ar crede unii. Dar asta e alta poveste...

Întrebare: Nu credeti ca ar fi bine sa faceti o reducere substantiala din pretul initial, daca viitorii miri sunt interesati sa va contracteze ca fotograf la nunta lor?
Raspuns: Sa abordam problema din alta perspectiva. Sa enumeram asteptarile si obligatiile fotografului: sa fie prezent si activ la desfasurarea întregului eveniment (de cele mai multe ori, începând dimineata pregatirilor si terminând a doua zi în zori, la sfârsitul petrecerii), ceea ce înseamna, în medie, 16-20 de ore; sa fie disponibil în orice moment sa va faca o poza si sa afiseze o atitudine amabila si amiabila, si sa nu se îmbufneze daca vreun invitat mai bine-dispus ori sus-pus "îl îmbrânceste, asa, mai în joaca" sau "îl calca, din pura întâmplare, pe bataturi" ; sa tina cont ca succesiunea evenimentelor, dinainte stabilite, este irepetabila si ca trebuie sa fie tot timpul "pe faza"; sa fie echipat cu aparatura de ultima ora (camere digitale cu cât mai multi megapixeli, sa aiba si sa utilizeze neaparat cel putin doua-trei obiective, sa utilizeze, daca e cazul, lumini suplimentare, un aparat foto de rezerva, un laptop performant care sa poata fi conectat la televizorul restaurantului pentru a fi vizionate - daca se cere - o mostra din "recolta" obtinuta pâna la ora respectiva etc.); sa cunoasca diverse locatii, cât mai frumoase, care sa serveasca drept ambient pentru pozele artistice si sa le recomande mirilor în functie de starea vremii din ziua respectiva; sa aiba grija ca în fundal sa nu apara elemente inadecvate (persoane straine, cutii, pungi si alte nimicuri aparent invizibile, stâlpi de telegraf sau indicatoare de circulatie, masini, tomberoane etc.); dupa terminarea nuntii, fotograful va petrece prelucrând fotografiile cel putin tot atâta timp cât a durat nunta (cei care prelucreaza toate fotografiile ajung sa dubleze acest interval de timp); de asemenea, trebuie sa selecteze si sa sorteze fotografiile ce urmeaza a fi cuprinse în albumele ce urmeaza a fi predate mirilor, sa lipeasca fotografiile folosind o rigla si echer, exact în mijlocul paginii, sa insereze în buzunarele dedicate si în ordinea corespunzatoare seria de poze cu nasii sau parintii, sa conceapa un design personalizat pentru albumul digital, sa trimita prin email conceptul final si sa astepte confirmarea sau modificarile si completarile ce mai trebuiesc facute ("Domnule fotograf, ai uitat sa-mi pui în albumul mare pe nasii de botez..." sau "Poza asta unde mi se vede nasul din profil, nu mi-o place deloc..." etc.); ar fi de preferat ca fotograful - pentru a inspira mai multa încredere si profesionalism - sa detina un spatiu adecvat pentru întâlnirile de dinaintea si de dupa eveniment: sediul unei firme personale, un studio sau salon de fotografie, un atelier de creatie imagistica; si, în final, dar nu în ultimul rând, tariful serviciilor prestate si al materialelor predate sa fie cât mai ieftin cu putinta. În lumina acestei prezentari, care abordeaza doar o parte din aspectele cele mai esentiale, considerati ca pretul pe care îl cer fotografii profesionisti nu se justifica?

Întrebare: Ce asteptari sa am din partea fotografului?
Raspuns: În primul rând, va rog sa întelegeti ca fotograful nu este un magician. El nu poate face minuni. Poate si e necesar sa va coordoneze prezenta si atitudinea; puteti sa-i amintiti anumite deficiente estetice ale înfatisarii care nu va plac, astfel încât, împreuna, sa ascundeti acele detalii suparatoare ori compromitatoare. Daca tu, ca viitoare mireasa, te simti cu câteva kilograme în plus fata de cât ti-ai dori, nu astepta sa te retuseze fotograful în Photoshop, ci da fuguta, cu câteva luni înainte, la sala de sport. Daca e vara si urmeaza sa porti o rochie de mireasa care îti va lasa umerii descoperiti, încearca sa te bronzezi uniform, altfel risti sa scoti în evidenta linia bretelelor de la sutien, tradata de o nuanta mai putin pronuntata a tenului. Îngrijeste-ti cu atentie sporita si curata-ti de puncte negre, pete sau cosuri zonele expuse (în mod normal sau doar întâmplator) la vedere: fata, gâtul, decolteul, bratele, picioarele. Conteaza mai mult cum te simti, decât ce impresie vrei sa lasi. Ca o concluzie, fotograful - daca e profesionist adevarat - se va descurca de minune si-ti va oferi "o colectie de poze numa' bune de pus în revista".

Întrebare: O prietena, care e fotomodel, mi-a spus sa fac exercitii de expresie în fata oglinzii. Credeti ca e necesar acest lucru?
Raspuns: Într-o oarecare masura, prietena ta are dreptate, dar nu în sensul în care sa ajungi pâna acolo încât sa stapânesti la perfectie o atitudine oarecum inadecvata firii tale. E binevenit un studiu al gestului si al expresiei, cautarea profilului care te avantajeaza, înclinarea usoara a capului - astfel încât acesta sa nu fie perpendicular pe linia umerilor etc. În ziua nuntii n-o sa-ti bati prea mult capul cu "pozele" repetate înaintea oglinzii, poate nici n-ai sa-ti amintesti de ele. De aceea se cuvine sa fii tu însati, prezenta în mijlocul evenimentelor, coplesita de tumultul emotiilor, fascinata de feeria culorilor si-a zâmbetelor ce te înconjoara.

Întrebare: Ce-mi puteti spune despre pozarea dupa nunta?
Raspuns: Trebuie sa stiti, mai întâi, ca-n ziua nuntii, toate evenimentele se desfasoara într-un ritm alert, contra cronometru. Adeseori s-a întâmplat ca decalajele de timp sa "dea peste cap" organigrama riguros conceputa si sa stârneasca disconfortul si iritarea, îndreptatita, a mirilor. În acea zi, în care ca tânara pereche doriti sa faceti (aproape) tuturor pe plac, e cu neputinta sa ramâneti clipa de clipa voi însiva. Poate de aici s-a nascut ideea acestei pozari ulterioare. Sedinta foto organizata dupa nunta, de obicei la câteva zile distanta, este, cum s-ar spune, "cireasa de pe tort"; îndraznesc sa sustin asta chiar daca multi dintre cunoscutii vostri va vor spune ca nu are, practic, nici o legatura cu nunta. Asa numitele "Trash the Dress" sau "Cherrish the Dress" fiind, în primul rând programate dupa ce îngrijorarea si stress-ul aferent evenimentului s-au risipit cu desavârsire, vor reda cu acuratete acea stare emotionala proprie, fascinanta, conforma cu personalitatea si simtirea dumneavoastra, surprinse într-o atitudine degajata, dezinvolta, sincera.

Întrebare: Daca am starea civila în alta zi, trebuie sa platesc suplimentar ceva?
Raspuns: În cazul în care fotografierea nuntii propriu-zise o face acelasi "angajat", normal si cinstit ar fi sa nu se ceara o "taxa suplimentara".

Întrebare: Stiti, eu sunt de la tara, iar viitorul sot este din comuna învecinata, dar nunta vrem s-o facem la restaurantul din oras. Cum procedati în astfel de situatii?
Raspuns: De obicei, un aspect - de altfel - foarte esential, fotograful si videograful formeaza o echipa. În mod sigur, cel putin unul dintre acestia are si conduce o masina proprie, în portbagajul careia se vor afla toate echipamentele necesare. Tinând cont ca amândoi trebuie sa fie primii care sosesc si ultimii care pornesc de la orice locatie, mobilitatea trebuie sa fie cât mai rapida cu putinta. Pentru deplasari în afara localitatii de resedinta a prestatorilor serviciilor foto-video, se percepe un tarif conform cu consumul autoturismului pentru distanta suplimentara (luând în calcul întregul traseu parcurs în ziua respectiva).


Nota: În cazul în care aveti întrebari care nu s-au regasit printre aceste rânduri, va rog sa mi le adresati (telefonic sau prin email) pentru a lamuri cât mai bine cu putinta detaliile de rigoare.
Dialog cu viitorii miri